Συχνές Ερωτήσεις

for English read below

Ποιά είναι η θέση του /ETC;

** το /etc είναι ανταλλαγή γνώσεων: συναντιόμαστε για να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε και να μάθουμε αυτά που δεν ξέρουμε

** το /etc είναι ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτό υλισμικό: θέλουμε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν, να μελετούν, να μοιράζονται και να αναπτύσουν την τεχνολογία και έτσι να διερευνούν προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες

** το /etc είναι DIT (Do It Together): θέλουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας εργαλεία ως μία μορφή ενδυνάμωσης και χειραφέτησης

** το /etc είναι κοινότητα: δεν ανταγωνιζόμαστε για το ποι@ είναι πιο ικανό άτομο. Θέλουμε όλοι να γινόμαστε καλύτεροι μαζί.

** το /etc είναι φεμινιστικό: πιστεύουμε ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμα πολλά να μάθει από το φεμινισμό, και ο φεμινισμός έχει ακόμα πολλά να κάνει για την ανθρωπότητα.

Γιατί το όνομα /ETC;

Το /etc είναι ένας κατάλογος του συστήματος αρχείων linux. Σε αυτό το κατάλογο, που ονομάζεται /etc (συντομία για etcetera) είναι όλα τα σημαντικά αρχεία ρυθμίσεων για τον υπολογιστή μας (ρυθμίσεις δίκτυων, προγράμματα). Διερωτηθήκαμε: “Αν είμασταν μέρος του συστήματος αρχείων linux, τι θα είμασταν;” Ο κατάλογος /etc μας φάνηκε το πιο κατάλληλο μέρος για ένα “καρναβάλι” ιδεών και στη συνέχεια γεννήθηκε το όνομα Eclectic Tech Carnival (ή /ETC για συντομία).

Γιατί ένα φεμινιστικό τεχνολογικό καρναβάλι;

Πιστεύουμε ότι μια φεμινιστική συνάντηση είναι απαραίτητη για να υπονομευθεί ο διαχωρισμός των γνώσεων μεταξύ των φύλων, και να δωθεί χρόνος να μάθουμε πράγματα μαζί με ένα πνεύμα DIT (Do It Together) ώστε ν’αυτονομηθούμε από τις αποκαλούμενες φιγούρες εξουσίαςκαι τους ειιδικούς. Θέλουμε να μάθουμε πώς, για παράδειγμα, να φτιάξουμε το δικό μας ποδήλατο, αυτοκίνητο ή υπολογιστή, και πώς να μοιραζόμαστε γνώση ταυτόχρονα έχοντας σεβασμό και αλληλεγγύη. Θέλουμε να σπάσουμε τη λευκή ανδρική κυριαρχία της τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε χώρους όπου με λίγους πόρους μπορούμε να αισθανόμαστε βέβαιοι και να μοιραζόμαστε τεχνικές. Πιστεύουμε ότι οι υπολογιστές και οι τεχνικές δεξιότητες δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας εργαλεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και βοηθούν στην οικοδόμηση μιας συλλογικότητας περνόντας χρόνο μαζί δημιουργικά.

Πώς είναι το /ETC διαφορετικό από άλλες δράσεις hackmeetings και τεχνολογίας;

Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην αύξηση του αριθμού των γυναικών, femmes και εθνικών μειονοτήτων, οι οποίες στο παρελθόν έχουν εξαιρεθεί από την τεχνολογική βιομηχανία. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι η ενίσχυση της διαφοροποίησης με βάση το φύλο που προωθούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, και το καπιταλιστικό συστήμα για την πώληση περισσότερης τεχνολογίας, θα παράγει μια ισότιμη κοινωνία. Θέλουμε περισσότερ@ς φεμινιστές/στρίες να γνωρίζουν για την τεχνολογία, έτσι ώστε να μπορούν να αμφισβητήσουν το σύστημα που παράγει αυτή την τεχνολογία και να δημιουργήσουν εναλλακτικές ιστορίες απ’ αυτές που διαφημίζουν η βιομηχανία.

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν;

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να συμμετέχεις, εκτός από τη διάθεση να μοιραστείς, να ακούσεις και να δώσεις χώρο σε άλλους να μάθουν όπως θα ήθελες και για τον εαυτό σου. Το πλαίσιο του /ETC αλλάζει από τη μία χρονιά στην άλλη, και αντανακλά την τοπική κοινότητα που παρέχει το μέρος/η να φιλοξενεί η κάθε εκδήλωση σε συνεργασία με την ευρύτερη ομάδα. Οι παρουσιαστές και οι διοργανωτές εργαστηρίων μπορούν να αποφασίσουν εάν η συγκεκριμένη σύνεδρία τους, στο πλαίσιο του /ETC, είναι ανοιχτή μόνο σε γυναίκες, ή μόνο σε γυναίκες, τρανς, ίντερσεξ και no-binary άτομα, ή σε όλους. Οι πληροφορίες για το κάθε εργαστήριο και παρουσίαση θα κοινοποιείται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ λίγο πρίν και κατά τη διάρκειά του. Περίπου 2 μήνες πριν από το /ETC, οι διοργανωτές στέλνουν πρόσκληση υποβολής προτάσεων για παρουσιάσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από γυναίκες και άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, τρανς, ιντερεσεξ και no-binary άτομα.

Ποιοί διοργανώνουν το /ETC;

Το /ETC είναι μια συγκέντρωση, που οργανώνεται από εθελοντές που εργάζονται τοπικά και διαδικτυακά για να σχεδιάσουν και να προετοιμάσουν την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διοργανωτές και όλοι οι συμμετέχοντες συνεργάζονται για την πραγματοποίηση του /ETC (βοηθούν με τα λογιστικά έκβασης του φεστιβάλ, τις μεταφράσεις, την τεχνολογία, την τεκμηρίωση, τη καθαριότητα του χώρου, την προετοιμασία των γευμάτων κ.λ.π.). Από το 2001, το φεμινιστικό δίκτυο των ανθρώπων που βοηθούν στην οργάνωση του καρναβαλιού Eclectic Tech Carnival ή /ETC έχει αναπτυχθεί ευρέως. Είμαστε μια “εκλεκτική συμμορία”.

Τι εργαστήρια θα υπάρχουν;

Τα εργαστήρια κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ποικίλλουν από τεχνολογικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως εργαστήρια εγκατάστασης, χρήσης και διαχείρισης υλισμικού και ελεύθερου λογισμικού, σχεδίαση ιστοσελίδας, δημιουργικό ακτιβισμό, συζητήσεις για εναλλακτικές χρήσεις τεχνολογίας και τέχνης και πολλά άλλα πρακτικά εργαστήρια ανάλογα με τις προτάσεις που έχουν ληφθεί. Στα προηγούμενα /ETC υπήρξαν για παράδειγμα εργαστήρια βοταντολογίας, θεραπείας και μαγειρέματος.

Πού συμβαίνει το /ETC;

Το /ETC συμβαίνει πάντα σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη. Όταν διοργανώνεται ένα /ETC, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο και μέσω της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου * . Μπορείτε να δείτε προηγούμενες τοποθεσίες στη σελίδα αρχείου.

Πότε θα συμβεί το επόμενο /ETC;

Δεδομένου ότι το /ETC είναι ένα αυτο-οργανωμένο γεγονός, συμβαίνει όταν η κοινότητα διαθέτει την ενέργεια και τους πόρους για να την οργανώσει. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει ετησίως, άλλες φορές λιγότερο συχνά. Μόλις οι ημερομηνίες αποφασιστούν για το επόμενη /ETC, θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο και στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου * .

Ποιά είναι η ιστορία πίσω από το /ETC;

Μια ομάδα γυναικών από όλο τον κόσμο (και οι οποίες συναντήθηκαν αρχικά στο Άμστερνταμ) καθόντουσαν σε ένα τρένο για τις Βρυξέλλες, στο δρόμο για μια φεμινιστική τεχνολογική εκδήλωση. Το έτος ήταν 2001. Μία από αυτές είπε: “Έχω μια καταπληκτική ιδέα.” Οι υπόλοιπες σήκωσαν τα φρύδια τους με περιέργεια, θυμούμενες ότι την τελευταία φορά που αυτή είχε μία ιδεά οδήγησε στη δημιουργία του Gender Changer Academy. Η ιδέα υλοποιήθηκε με τo πρώτo /ETC στην Πούλα της Κροατίας. Η πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες να διαταράξουν τις παραδοσιακές προκαταλήψεις πέρι φύλου και τεχνολογίας που άρχισαν να εμφανίζονται στη βιομηχανία της τεχνολογίας στη δεκαετία του ‘90, ενώ πριν από τότε οι γυναίκες στην πληροφορική ήταν άφθονες και επιτυχείς. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πρακτική του πλεξίματος ήταν αυτή που οδήγησε στα πρώτα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι, ως μια ομάδα γυναικών που ενδιαφέρονταν για την τεχνολογία και που τους άρεσε να παίζουν με αυτήν, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες γυναίκες που ενδιαφέρονται, οργανωθήκαμε, συναντηθήκαμε και υποστηρίξαμε ότι “γυναίκες και η τεχνολογία” ήταν μια βαθιά πολιτικοποιημένη και πολιτική ιδέα.

Πού μπορώ να διαβάσω περισσότερα για το πολιτισμικό πλαίσιο που έφερε μαζί το /ETC;

 • Genderchangerswebsite: http://genderchangers.org
 • “Things Can Break” (in English with German and Spanish translations): http://eipcp.net/transversal/0707/derieg/en
 • Indymedia article “Hackerinnen in Linz”, 2007 (German): http://de.indymedia.org/2007/07/187623.shtml
 • Wintercamp 2009 with video interviews: http://networkcultures.org/wintercamp/2009/03/08/genderchangers-wtf/
 • /etc 2009 Istanbul website: https://etcistanbul.wordpress.com
 • “Gender and Open Source” - article by Clancy Ratcliff: http://culturecat.net/node/889
 • Response to Ratcliffe’s article by Mairin: http://mihmo.livejournal.com/6071.html
 • Women in Open Source - panel discussion at the 2005 O’Reilly Open Source Convention: http://conferences.oreillynet.com/cs/os2005/view/e_sess/7039
 • “Getting in touch with the feminine side of open source” - article by Jay Lyman (link doesn’t work anymore):
 • A discussion and response to the above article: http://lwn.net/Articles/146663/

*για εγγραφή στη ηλ. λίστα ταχυδρομείου / subscribe to the mailinglist: https://lists.eclectictechcarnival.org/cgi-bin/mailman/listinfo/etc-int

Back to top of page

FAQ - Frequently Asked Questions

What is the attitude of /ETC?

 • /etc is skill-sharing: we meet to share what we know and learn what we don’t know
 • /etc is free software and open hardware: we want everyone to have the possibilty to use, study, share and improve technology and thus explore personal and collective freedoms
 • /etc is DIT (Do It Together): we like to build our own tools together as a form of empowerment and emancipation
 • /etc is community: we don’t compete for who is more skilled or acknowledged, we want everyone to be better together
 • /etc is feminist: we believe that humanity has still much to learn from feminism, and feminism has still much to do for humanity

Why the name /ETC?

/etc is a directory of the linux file system. In this directory, called /etc (short for etcetera) are all the important configuration files for your computer (hostname, hosts, networks, programs or processes). We asked ourselves, “If we were part of the linux file system, what would we be?” The /etc directory seemed the best place for a carnival of ideas and then the name Eclectic Tech Carnival (or /ETC for short) was born.

Why a feminist tech carnival?

We believe that a feminist meeting is necessary to subvert the male/female separation of skills, to be independent of the experts and so-called authority figures, and to make time to learn things from each other with a DIT (Do It Together) spirit. We want to know how for example to fix our own bicycle, car or computer and how to share knowledge by being helpful and respectful at the same time. We want to break though the white male dominance of technologies, and make spaces where those with little resources can feel confident and share techniques. We think computers and technical skills are not only vital tools for troubleshooting everyday life, but also help to build community and can be a lot of fun.

How is /ETC different from other hackmeetings and technology events?

There are many tech events that aim to increase the numbers of women, femmes, and ethinc minorities, which in the past have been excluded from the tech industry. But we don’t believe that identity diversity of big tech companies’ CEOs, or more gender diversity in supporting the capitalist system to sell more technology, is going to produce an egalitarian society. We want more feminists creating alternatives to those companies. We want more feminists knowing about technology so that they can challenge the system producing that technology.

Who can participate?

You do not need any special skills to participate, except an attitude of sharing, listening and giving space to others to learn as you would like to for yourself. The context of the /ETC changes from one event to the next, and it reflects the local community which provides the venue(s) and hosts each event in collaboration with the wider collective. Presenters and workshop organizers can decide whether their specific session within the /ETC is open to only women, no men, or open to all, and this information is communicated on the website and during the event. About 2 months before an /ETC, the organisers send out a call for proposals of presentations, workshops and events to be organized by women and female identified, transgender and queer persons.

Who organises the /ETC?

The /ETC is a gathering, organised by volunteers who work locally and online to plan and prepared for the event. During the event additional volunteers and all the participants collaborate to make the /ETC happen (helping with logistics, translations, tech, documentation, keeping the space clean, preparing meals etc.). Since 2001, the network of feminists who help organize the Eclectic Tech Carnival or /etc has grown both far and wide. We are an eclectic bunch.

What workshops will there be?

The workshops during the carnival vary from technological to cultural and social skills, including workshops on installing, using and managing hardware and free software, web design, creative activism, discussions on alternative uses of technology and art and many other practical workshops depending on the proposals that are received. At past /ETCs there have also been workshops such as botanology, healing and cooking.

Where does the /ETC happen?

The /ETC is always in a different part of planet Earth. When one is being organized you will find all the info on this website and via the email list * . You can see past locations in the archive page.

When will the next /ETC happen?

As the /ETC is a self-organised event, it happens when the community has the energy and resources to organise it. Sometimes it has happened annually, sometimes less often. As soon as dates are decided for the next /ETC, it will be announced on the website and the email list * .

What is the story behind the /ETC?

A group of women from all over (and who had inicidentally met in Amsterdam) were sitting on a train to Brussels on the way to a feminist tech event. The year was 2001. One said, “I have an amazing idea.” The rest raised their unplucked eyebrows with curiosity remembering the last idea she’d dreamed up had led to the creation of the Gender Changer Academy. The idea materialized with the first /ETC in Pula, Croatia. The challenge was to create a safe space for women to disrupt traditional gender biases which started to appear in the 90’s in the tech industry, while before that women in computing were plenty and succesful. And let us not forget that it was weaving that led to the first computer programs. So as a group of women interested in tech things and who liked to play with it, and knowing there were other women who were also interested, we got together. We claimed that “women and technology” was a deeply politicized and political concept.

Where can I read more about the cultural context which brought the /ETC together?

 • Genderchangerswebsite: http://genderchangers.org
 • “Things Can Break” (in English with German and Spanish translations): http://eipcp.net/transversal/0707/derieg/en
 • Indymedia article “Hackerinnen in Linz”, 2007 (German): http://de.indymedia.org/2007/07/187623.shtml
 • Wintercamp 2009 with video interviews: http://networkcultures.org/wintercamp/2009/03/08/genderchangers-wtf/
 • /etc 2009 Istanbul website: https://etcistanbul.wordpress.com
 • “Gender and Open Source” - article by Clancy Ratcliff: http://culturecat.net/node/889
 • Response to Ratcliffe’s article by Mairin: http://mihmo.livejournal.com/6071.html
 • Women in Open Source - panel discussion at the 2005 O’Reilly Open Source Convention: http://conferences.oreillynet.com/cs/os2005/view/e_sess/7039
 • “Getting in touch with the feminine side of open source” - article by Jay Lyman (link doesn’t work anymore):
 • A discussion and response to the above article: http://lwn.net/Articles/146663/

Back to top of page